Cursusaanbod 2018 / 2019

Introductie in het Archief - GEANNULEERD

Heeft u altijd al eens wat willen opzoeken in een archief, maar aarzelt u om binnen te stappen? Of heeft u al eens archiefonderzoek gedaan, maar zag u door de bomen het bos niet meer? In beide gevallen is deze cursus geknipt voor u. Tijdens drie bijeenkomsten bieden medewerkers u een introductie tot het Streekarchief. Aan het einde van deze cursus kunt u gerichter zoeken in onze archieven en collecties en de interessantste stukken ontdekken!  

Data: Vrijdag 9, 16 en 30 november (3 bijeenkomsten)
Tijdstip: 10.00 – 12.00 uur
Locatie: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Docenten: Hildo van Engen, Caroline de Hart en Mariska Heijmans 
Prijs: € 25,- (inclusief cursusmateriaal en koffie of thee)
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Cursus Bewaren

Archieven vind je overal. Bij archiefinstellingen, organisaties en personen. Maar wat bewaren we? En waarom doen we dat? U wordt uitgenodigd om hierover mee te denken en discussiëren. Vervolgens wordt er gekeken naar de praktische kant van het bewaren. Aan de hand van voorbeelden van schade aan archiefstukken krijgt u uitleg over hoe fysieke archiefstukken zo goed mogelijk bewaard kunnen worden, in het archief, maar ook op het werk of thuis. Conservering, restauratie en digitalisering komen aan bod. Naast de fysieke archiefstukken is er steeds meer digitale informatie om te bewaren. Hoe wordt dat gedaan en welke problemen doen zich hierbij voor? Het doel van deze cursus is om u informatie te geven over het bewaren van archieven in een archiefinstelling, maar ook tips mee te geven over het bewaren van uw eigen archief.

Data: Donderdag 22 en 29 november, 6 december (3 bijeenkomsten)
Tijdstip:  19.00 - 21.00 uur
Locatie:  Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Docent:  Malu Kuhlmann
Prijs:  € 25 (inclusief cursusmateriaal en koffie of thee)
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Workshop De Nieuwstad

Het stratenplan van Heusden werd aan het begin van de zeventiende eeuw uitgebreid door de aanleg van een nieuwbouwwijk aan de overzijde van de Demer: de Heusdense Nieuwstad (Sterrestraat, Oudheusdensestraat). Deze bescheiden stadsuitbreiding staat centraal in een nieuwe workshop van het Streekarchief, waarin de Nieuwstad van verschillende kanten zal worden onderzocht. Wie bouwden er bijvoorbeeld de eerste huizen? En welke voorschriften moesten daarbij worden gevolgd? Wie waren de latere bewoners? Een belangrijke vraag is ook, in hoeverre het straatbeeld in de Nieuwstad in de laatste decennia is veranderd. Wat is er nog over van de huizen van vroeger en hoe oud zijn de gevels die er nu te zien zijn? Op deze en andere vragen wordt in de workshop door de deelnemers zelf een antwoord gezocht. Deelnemers leren zo zelf verschillende bronnen te raadplegen en te ontsluiten. In de workshop is voldoende tijd voor vragen en discussie. Gaat u mee op onderzoek uit?

Data: Vrijdag 11, 25 januari, 8, 22 februari, 8 maart (5 bijeenkomsten)
Tijdstip: 10.00 - 12.00 uur
Locatie: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Docenten: Hildo van Engen en Mariska Heijmans
Prijs: € 50 (inclusief cursusmateriaal en koffie of thee)
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Cursus Verhalen Schrijven

Vindt u het leuk om informatie te verzamelen in het archief en de bibliotheek, maar lukt het nog niet om daar een goed lopend verhaal van te schrijven? Dan is deze cursus iets voor u! Het maakt niet uit waarover u iets wilt schrijven, of dat uw familie is, de streek, een persoon of een huis. Wat is de kern van het verhaal, wat wilt u vertellen, en hoe kan het verhaal het beste opgebouwd worden met de informatie die u heeft? Hiermee gaan we gedurende drie bijeenkomsten aan de slag.

Data: Donderdag 14, 21 en 28 maart (3 bijeenkomsten)
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Docent: Malu Kuhlmann
Prijs: € 25 (inclusief cursusmateriaal en koffie of thee)
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                  


   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.