Fotoalbum L.J. Veerman staat online

Het Streekarchief is een prachtige aanwinst rijker. Het is een in leer gebonden en gemarmerd album van 36 bij 44 centimeter voorzien van metalen sluitwerk. Het album is op 8 januari 1918 aangeboden aan L.J. Veerman ter ere van zijn zeventigste verjaardag.

Veerman was decennialang een bekende uitgeverij, drukkerij en boekhandel in Heusden en daarbuiten en was gevestigd aan de Botermarkt 10-12 in de vesting. Het album van 64 bladzijden is in zijn geheel door te bladeren via deze link. Het bevat mooie foto’s van alle onderdelen van het bedrijf en van het personeel, maar ook van zakenrelaties die de heer Veerman gelukwensen.

Een van die zakenrelaties was Jacob Stamperius, die ons op pagina 10 vanuit het album aankijkt. Jacob was de redacteur van de Stamperius-Bibliotheek voor de jeugd. Tussen 1894 en 1919 gaf L.J. Veerman deze serie uit. Samen met het album ontving het Streekarchief ook 28 deeltjes uit deze Stamperius-Bibliotheek met titels als “Rollin de Voddenraper” en “Een booze stiefmoeder”. Welke titels er nog meer in de collectie zijn te vinden, kun je zien in de inventaris.

Voor meer gedigitaliseerde fotoalbums, klik hier.