Archief schenken

Het Streekarchief beheert naast overheidsarchieven ook een groot aantal particuliere archieven, die bijvoorbeeld afkomstig zijn van personen, families, verenigingen, kerkgenootschappen of bedrijven. Hoewel de bepalingen in de Archiefwet uitsluitend van toepassing zijn op overheidsarchieven, houdt het Streekarchief zich actief bezig met de verwerving van particuliere archieven en collecties. Dit zijn vaak de krenten in de pap en dragen bij aan de historische beeldvorming van de Langstraat en het Land van Heusden en Altena en zijn inwoners. De overname van particuliere archieven en collecties door het Streekarchief kan op voorwaarden plaatsvinden. Van belang zijn daarbij onder meer de eigendomsrechten, de mate van openbaarheid en of het archief past binnen het acquisitiebeleid van het Streekarchief. Bij overdracht aan het Streekarchief wordt een overeenkomst gesloten.

Meer weten over het onderbrengen van jouw archief of collectie in het Streekarchief? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


ANBI-registratie
Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena is sinds 2008 ANBI geregistreerd. ANBI staat voor: Algemeen Nut Beogende Instelling. Omdat een ANBI bijdraagt aan het algemeen nut, zijn aan schenkingen aan het Streekarchief onder bepaalde voorwaarden fiscale voordelen verbonden.