Koninklijke bezoeken in 'Het Streekarchief'

Vanaf vrijdag 20 april zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief. In Het Streekarchief vertelt streekarchivaris Hildo van Engen, directeur van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand kort over bijzondere archiefstukken die veilig opgeborgen liggen in het Streekarchief in Heusden.

Ter gelegenheid van Koningsdag wordt er aandacht besteed aan koninklijke bezoeken aan Heusden. Leo Swaans en Hildo van Engen ontmoeten elkaar op het terras van herberg In den Gekroonden Hoed in Elshout. Herberg De Hoed zou zijn opgericht in 1774. Op 30 april 1809 zou koning Lodewijk Napoleon er, op doorreis met een groot gezelschap, hebben overnacht. Sindsdien draagt de herberg de naam ‘In den Gekroonden Hoed’. De slaapkamer van de koning is niet te vinden. Inderdaad maakte Lodewijk Napoleon in 1809 een reis door Noord-Brabant, en die is vrij precies gedocumenteerd. Weliswaar maakte de koning op 24 april, onderweg van Heusden naar Geertruidenberg, een korte stop in Elshout, maar van een overnachting was toen en ook op een ander moment absoluut geen sprake. Dankzij de dagboekaantekeningen van de Elshoutse pastoor Martinus Beckers weten we dat in Elshout twee erebogen waren opgericht, de schutterij in vol ornaat klaar stond, en dat er ‘geen oud wijf op haar spinnewiel bleef zitten’.

Dit mooie verhaal roept de vraag op, wat er bekend is over koninklijke bezoeken aan het gebied van de huidige gemeente Heusden. Het antwoord daarop wordt gegeven in het Streekarchief. Leo en Hildo bekijken een dossiertje over het bezoek van koningin Wilhelmina aan Nieuwkuijk in 1904. Zij reisde toen van ’s-Hertogenbosch naar Heusden ter gelegenheid van de opening van de Bergsche Maas. Dat gebeurde in een open rijtuig, terwijl het stroomde van de regen. Onderweg wordt gestopt in Deuteren, Vlijmen, Nieuwkuijk, Drunen en Elshout. Het bezoek aan Nieuwkuijk nam een paar minuten in beslag, maar de kwitanties in het archief laten zien dat de inwoners van dit dorp kosten noch moeite spaarden om goed voor de dag te komen.

HTR KoninklijkBezoekNieuwkuijk1904vlm00082
Doorkomst van de koninklijke stoet vanaf Den Bosch door Nieuwkuijk op weg naar de opening van de Bergsche Maas in Heusden op 18 augustus 1904. (Beeldbank SALHA inv.nr. vlm00082)

Een ander dossier betreft het bezoek van koningin Juliana ter gelegenheid van de opening van het nieuwe stadhuis van Heusden in 1956. Dit dossier laat zien hoe minutieus dit bezoek werd voorbereid, en aan hoeveel mensen de koningin moest worden voorgesteld.

HTR KoninlijkBezoekHeusden1956hsd03187
Koningin Juliana arriveert in 1956 op de Vismarkt in Heusden om daarna het nieuwe gemeentehuis te openen. (Beeldbank SALHA inv.nr. hsd03187)

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 23 april om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering en de vorige uitzendingen van Het Streekarchief bekeken kunnen worden.

Klik hier voor een overzicht van alle uitzendingen.