18 maa t/m 5 aug - Expositie Mandenmakerij Vlijmen

Heemkundekring Onsenoort organiseert de expositie 'Mandenmakerij Vlijmen'. De basis van de expositie is de mandencollectie, die bestemd was voor het beoogde mandenmakermuseum van de vroegere gemeente Vlijmen. Met informatie- en fotopanelen worden alle facetten van het mandenmakerambacht en de mandenmakerijen onder de aandacht gebracht.

In de regio Vlijmen in de jaren vóór WO II beoefend door 800 tot 1.000 inwoners. In de topjaren konden wel 1,5 miljoen manden gevlochten worden. De expositie toont het hele proces vanaf de wilgentenen in de natuur tot aan het gevlochten eindproduct, die uiteraard ook rijkelijk aanwezig zijn. Aspecten zoals de locaties van de vele mandenmakerijen met hun karakteristieke schoorstenen, het belang van de export naar Engeland, vaak ook gevuld met groenten en fruit voor de export, de wijze van transport, de toepassing van vlechtwerk in de naoorlogse wederopbouw en het verdwijnen van de mandenmakerij, het wordt allemaal overzichtelijk onder de aandacht gebracht.

ExpositieMandenmakers1
Een groep Vlijmense Mandemakers in het begin van de vorige eeuw. Collectie HKK Onsenoort.

Tenslotte wordt ook een indruk gepresenteerd van het werk van de Haarsteegse vlechtkunstenaar Ad van Heist, wiens werk onder meer op de ‘Floriade 1992’ in Zoetermeer en de ‘Wereldtentoonstelling 2005’ in Nagoya te Japan te zien is geweest.

ExpositieMandenmakers2
Haarstegenaar Ad van Heist maakt in 1996 wanden voor een noodwoning in het Belgische vlechtwerkmuseum ‘De Wissen’ in Stokkum- Maasmechelen. Collectie familie van Heist.

De expositie 'Mandenmakerij Vlijmen' is van 13.00- 17.00 uur te zien op de zondagen 18 en 25 maart, 2, 8 en 15 april, 21 mei, 3 juni, 1 juli en 5 augustus in de heemkamer van heemkundekring Onsenoort op abdij Mariënkroon. 

Door de heemkundekring is een boek uitgegeven over de mandenmakerij van Vlijmen. Geen boek zoals we gewend zijn, maar een verzameling van eerdere publicaties over de mandenmakerij, verhalen, krantenknipsels, wetenswaardigheden, dialect, foto’s etc. Het boek heeft 150 kleurenpagina’s op A4 formaat en een harde kaft. De mandenmakerij in Vlijmen e.o. kost €20,- en is te koop bij Bruna in Vlijmen, Sikkers in Drunen en bij het secretariaat van de heemkundekring, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0416-320995).