17 okt - Lezing '500 jaar Reformatie'

Uitgebreid is en wordt er in de media over gesproken: 500 jaar geleden sloeg Maarten Luther zijn 95 stellingen aan op de deur van de Slotkapel in Wittenberg. Het begin van de Reformatie. Dit heeft ook in het Land van Heusden en Altena zijn sporen achtergelaten. Daarom organiseert de Historische Kring "Het Oude Land van Heusden en Altena" hier op dinsdag 17 oktober een lezing over die wordt gegeven door Dr. Cees de Gast. Hij heeft veel over de kerkgeschiedenis in deze streek heeft geschreven. De lezing vindt plaats in de Almhof (zalencentrum bij de hervormde kerk), Kerkstraat 14 te Almkerk, en begint om 20.00 uur.


06102017 PersberichtHK 500JaarReformatie
Bron Historische Kring "Het Oude Land van Heusden en Altena"

In zijn lezing gaat De Gast in op de betekenis van reformatoren als Maarten Luther en Johannes Calvijn. Er waren al eerder tekenen van geestelijke opleving zoals de Moderne Devotie, waarvan Thomas à Kempis met zijn ‘Navolging van Christus’ een vertegenwoordiger was. Ook de christen humanist Erasmus was daarbij van groot belang. Dankzij een visitatieverslag uit 1571 weten we meer over hoe het er in veel dorpskerken in het Land van Heusden en Altena aan toeging. Vanwege de ligging van de regio achter het oorlogsfront en de vele overstromingen kwam de Reformatie in veel plaatsen laat op gang. Tussen 1601 en 1603 heeft Veen een ‘verlopen paep’ als voorganger en in Wijk preekt een monnik. In deze regio ontstaan ook meningsverschillen tussen de remonstranten en de contraremonstranten, onder andere in Sleeuwijk en Heusden. Het optreden van Gisbertus Voetius als pleitbezorger van een nadere reformatie was hierbij heel bepalend. Tot slot wordt ook nagegaan hoe in latere eeuwen werd teruggekeken op de betekenis van de Reformatie. Kortom een in deze periode van de Reformatieherdenking een boeiend en actueel onderwerp. Er wordt gerekend op een volle zaal. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de historische kring via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .