26 sep - Lezing 'Doemdenkers en Positivo's'

De Historische Kring “Het Oude Land van Heusden en Altena” nodigt u graag uit voor de eerste lezing van het nieuwe seizoen op dinsdag 26 september 2017 om 20.00 uur in 't Verlaat, 't Verlaat 1 in Almkerk. Te gast is dan Ad Rooms. Voor velen van u geen onbekende en herinneren hem nog van zijn sprankelende lezing over grote gezinnen. Hij gaat nu opnieuw terug in de tijd, weliswaar niet zover, maar toch naar een boeiende periode: De Jaren Tachtig met doemdenkers en positivo's. Hij heeft daarover een boek geschreven, dat aan de vooravond van de gelijknamige expositie in het Noord Brabants Museum is verschenen.

26092017 PersberichtHKK DeJarenTachtig
Bron Historische Kring "Het Oude Land van Heusden en Altena"

De lezing belicht een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de periode 1980 tot en met 1989. Dat gebeurt aan de hand van bijzondere herinneringen van veel Nederlanders en de lezing is voorzien van een groot aantal foto's en andere illustraties. Onderwerpen die aan de orde komen, gaan over politiek en maatschappij, sport, mode en muziek, innovaties en film en televisie.

Voorbeelden van belangrijke zaken die tijdens de lezing de revue passeren zijn: de grote vredesdemonstraties in Amsterdam en Den Haag, de rellen rond het installeren van Beatrix tot nieuwe koningin ('Geen woning, geen kroning'), de voorgenomen plaatsing van kernraketten in Woensdrecht, de val van de Berlijnse muur, de crisisjaren in het begin van het decennium, grote sportprestaties, zoals de organisatie van maar liefst twee Elfstedentochten achter elkaar, de Tourzege van Joop Zoetemelk en zijn wereldtitel, het Europees Kampioenschap voetbal van Van Basten, Gullit en al die anderen in 1988 en hoe het publiek dat beleefde, de komst van de cd, de eerste computers, draadloze telefoons, kabeltelevisie, spelcomputers. Verder wordt duidelijk hoe het modebeeld er in die jaren uit zag en waar we op de televisie naar keken. Voor het eerst werd een jeugdjournaal uitgezonden. En naar welke muziek luisterden we? De Nederpop deed zijn intrede en Madonna verscheen ten tonele. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat er gedurende die tien jaar allemaal gebeurde. Ongetwijfeld roept het herinneringen bij u op.

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de historische kring via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .